Algemene tandheelkunde
Algemene tandheelkunde gaat over alle courante behandelingen in de mond. Dit omvat de hieronder opgesomde behandelingen.
Voor technisch complexe of specifieke tandproblemen wordt u steeds doorverwezen naar een specialist.
Behandelingen
Je titel komt hier
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Kindertandheelkunde
Kindertandheelkunde is zoals de naam het al zegt, tandheelkundige behandelingen bij kinderen. Bij kinderen wordt er des te meer aandacht besteedt aan een rustige, informatieve aanpak op maat van het kind. De anatomie van melktanden is verschillend met de definitieve tanden, maar ook zeker zo belangrijk om dagdagelijks goed te verzorgen en steeds jaarlijks te laten controleren bij de tandarts of mondhygiënst.
Mondonderzoek
Een grondig jaarlijks mondonderzoek is nodig om de mond mooi en gezond te houden. Een gezond en verzorgd gebit is belangrijk voor uw algemene gezondheid en kan een leven lang mee.
Bij een eerste mondonderzoek bij onze tandartspraktijk vragen wij u om een anamnese (vragenlijst) in te vullen. Hierdoor krijgen wij een goed overzicht van uw gebit, dagelijkse gewoontes m.b.t. uw gebit, medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik en eventuele problemen. De anamnese wordt met uw tandarts of mondhygiënist overlopen en uitvoerig besproken.
Onze tandartsen en mondhygiënist doen telkens hun uiterste best om elke patiënt op zijn gemak te stellen tijdens de behandelingen. Ook bij de allerkleinsten passen ze zich aan zodat uw kind zich comfortabel voelt in de tandartsstoel.
Tijdens een mondonderzoek wordt uw gebit gecontroleerd op gaatjes en kijken we na of uw tandvlees gezond is. Vervolgens wordt heel uw gebit gereinigd en het tandsteen verwijderd. Tot slot geven we ook poetsinstructies zodat u zelf preventief uw gebit gezond kan houden.
Professionele gebitsreiniging
Gezondheidsadvies voor de mond
Een gezonde mond vereist een dagelijks goede mondhygiëne. Ook is het in bepaalde situaties nuttig dat we uw voeding- en drankgewoontes onder de loupe nemen ter preventie van cariës en erosieletsels.
U kan hiervoor steeds advies en informatie inwinnen bij onze tandartsen en mondhygiënist.
Vulling
Wanneer u cariës (gaatjes) heeft, kan u deze laten behandelen met witte vullingen uit composiet. Er zijn verschillende tinten beschikbaar waardoor de composiet overeenkomt met bijna de exacte kleur van uw tand.
Om de vullingen te leggen wordt er gebruik gemaakt van een rubberdam vel. Dit vel wordt over uw mond gelegd en enkele tanden steken uit het rubberdam vel zodat de tandarts de behandeling optimaal kan uitvoeren.
Deze behandeling wordt ook gebruikt bij het vervangen van oude vullingen, wortelkanaalbehandeligen, het plaatsen van facetten en bij een trauma waarbij een stukje van de tand afgebroken is.
Je titel komt hier
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Facetten
Een facet is een laagje vullingsmateriaal of keramisch materiaal dat op de tand wordt geplaatst om het uiterlijk van de tand mooier te maken, om spleetjes tussen tanden op te vullen, om afgebroken hoekjes te repareren, om gele of bruine tanden weer wit te maken en om schevere tandstand deels te corrigeren of verbergen.
Prothetische behandelingen
Er zijn verschillende prothetische behandelingen. Eerst en vooral kan er een onderscheid gemaakt worden tussen uitneembare protheses en niet-uitneembare protheses.
Een uitneembare prothese is een kunstgebit waarop tanden geplaatst zijn die uw eigen afwezige tanden vervangen. De prothese wordt gedragen door het bot, het tandvlees en de overgebleven tanden door middel van ankertjes of haakjes.
Een niet-uitneembare prothese is een kroon, een brug of een implantaat.
Een implantaat is een kunstmatige wortel dat bestaat uit een biocompatibel materiaal zoals bijvoorbeeld Titanium dat in het bot geplaatst wordt. Het implantaat vervangt de afwezige tand of fungeert als extra steun in de vorm van een kliksysteem voor het kunstgebit.
Een kroon is een ‘huls’ in keramisch materiaal dat volledig over de tand heen wordt geplaatst ter versterking van de tand.
Een brug zijn meerdere kronen die met elkaar verbonden zijn via een keramische overspanning tussen twee tanden die 1 of meerdere afwezige tanden vervangen.
Parodontologie
Endodontie
Endodontie handelt over de zenuwkanalen van de tanden. Wanneer de zenuw van de tand aangetast is, wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Dit betekent dat de zenuw, bloedvaten en alle bacteriën uit het zenuwkanaal verwijderd worden en vervolgens opgevuld worden met een wortekanaalvulling.
Bleaching
Honoraria van de vaak voorkomende terugbetaalde zorg
Veelgestelde vragen
deze niet gebruiken aub
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Vanaf welke leeftijd moet ik met mijn kind naar de tandarts?
Vanaf de leeftijd van 2 jaar raden we aan om uw kind voor de eerste keer mee te nemen naar uw tandarts. Uw kind kan bij het allereerste bezoek wat rondkijken in de praktijk. Zo raakt het vertrouwd met de omgeving en met de medewerkers. Als er al veel positieve ervaringen zijn zal het minder erg zijn als er eens een gaatje moet gevuld worden.
Probeer zeker geen angstgevoelens over te brengen op je kind. Als u twee keer per jaar met uw kind naar de tandarts gaat, is dat meestal voldoende.
Wat te doen bij een slechte adem?
Slechte adem, of halitose, wordt meestal veroorzaakt door etensresten en bacteriën die op de tong achterblijven. Poets daarom altijd de tong. Dit kan met een speciale tongschraper, maar je kan ook gewoon de tandenborstel gebruiken. Vaak is het ook nuttig om een mondspoeling speciaal voor halitose te gebruiken voor een korte periode. Vraag meer advies aan de tandarts.
Een slechte adem kan ook ontstaan door ontstoken tandvlees, veel tandsteen en tanden met cariësletsels/gaatjes. Het is belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij uw tandarts.
Is bleaching schadelijk voor de tanden?
Bleaching is een veilige methode, als ze tenminste uitgevoerd wordt door een ervaren tandarts. Producten die in de winkel of op tv verkocht worden, zijn niet te vergelijken met wat de tandarts gebruikt.
Via homebleaching wordt er een klein beugeltje voor de onder- en boventanden op maat gemaakt waar er een bleachproduct in wordt aangebracht. De tandarts geeft duidelijke instructies hoe te bleachen thuis en hoe het bleachproces te optimaliseren. Indien het bleachen op een correcte manier wordt uitgevoerd, is dit niet schadelijk voor de tanden.
deze niet gebruiken aub
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Wat te doen wanneer mijn tandvlees geregeld bloedt?
Indien het tandvlees regelmatig bloedt, is het tandvlees ontstoken. Dit komt meestal door een suboptimale mondhygiëne. Goed poetsen, inclusief tussen de tanden poetsen met raggers en flosdraad, is cruciaal om tandvleesproblemen te vermijden.
Regelmatige controle bij de tandarts en mondhygiënist (1 à 2x per jaar) zorgt ervoor dat het tandsteen op regelmatige basis wordt verwijderd.
Indien het tandvlees voor lange tijd ontstoken blijft, ontstaat er parodontitis. Dit is een zware ontsteking van het tandvlees waarbij het bot rondom de tanden weg kwijnt en de tanden op termijn losser komen te staan. Ook wordt parodontitis geassocieerd met hart- en vaatproblemen doordat er mondbacteriën in de bloedvaten terecht komen. Zij activeren daar een ontsteking wat kan leiden tot vaatvernauwingen met het risico op een hartinfarct.
Er zijn ook steeds meer studies die een belangrijk verband leggen tussen tandvleesproblemen en diabetes.
Is het belangrijk om melktanden te verzorgen en indien nodig te laten behandelen?
Het is zeer belangrijk dat er vanaf de doorbraak van de eerste melktand van uw kind tweemaal dagelijks goed gepoetst wordt met een fluoridehoudende tandpasta.
Van 0 tot 2 jaar: 2x per dag poetsen met een fluoridehoudende tandpasta van 1000 PPM. De hoeveelheid tandpasta op de tandenborstel moet de grootte van een rijstkorrel zijn.
Van 2 tot 6 jaar: 2x per dag poetsen met een fluoridehoudende tandpasta van 1000 PPM. De hoeveelheid tandpasta op de tandenborstel moet de grootte van een erwt zijn.
Vanaf 6 jaar: 2x per dag poetsen met een fluoridehoudende tandpasta van 1450 PPM. De hoeveelheid tandpasta op de tandenborstel moet ongeveer het hele oppervlak van de tandenborstelhaartjes beslaan.
Wanneer een melktand aangetast is door cariës of door een minder goede ontwikkeling van het tandglazuur, dient dit behandeld te worden door de tandarts. Kinderen voelen net als volwassenen tandpijn en dit dient natuurlijk ten alle tijden vermeden te worden.
Het verzorgen van de melktanden is tevens van groot belang voor een gezonde doorbraak en goede start van de definitieve tanden.
Wat te doen bij trauma of een tandongeval?
Neem zo snel mogelijk telefonisch contact op met de tandartspraktijk.
Indien een volwassen tand (NIET bij melktanden!) uitgeslagen is, raden wij u aan de kroon van de tand vast te nemen, het eventuele vuil met het eigen speeksel proper te maken of kort af te spoelen onder stromend water en terug te plaatsen in de mond/kaak waar de tand oorspronkelijk stond. Bijt vervolgens dicht met een steriel gaasje op de tand zodat deze goed op zijn plaats blijft en ga zo snel mogelijk naar de tandarts.
Plaats nooit een melktand terug! Dit kan namelijk de onderliggende volwassen tand beschadigen.
Indien de tand verplaatst is na de slag, raden we aan u om de tand zachtjes terug op zijn plaats te duwen en het op deze plaats te houden, eventueel door dicht te bijten op een steriel gaasje of een propere stoffen zakdoek. Neem zo snel mogelijk contact op met de tandarts.
Indien er een slag op de tand heeft plaats gevonden zonder dat de tand verplaatst is, raden we aan om contact op te nemen met de tandarts om dit te laten controleren. Indien er een stukje is afgebroken, zal dit ofwel meteen ofwel in een volgende afspraak hersteld worden als de tand terug minder gevoelig is.