Frenectomie Baby’s

Behandeling van tong- en lipriemen is een multidisciplinaire aanpak, waardoor de beste resultaten enkel gehaald kunnen worden in een teamverband van verschillende specialisaties.

Hieronder vindt u alle informatie over onze aanpak.

De impact van restrictieve tong- en lipriemen

Voeding

Door een ondiepe aanhap wegens restrictieve orale weefsels kan er veel lucht binnen gehapt worden, wat kan zorgen voor krampen en reflux bij de baby. Ook borstvoeding kan enorm pijnlijk zijn met een te korte tong- en lipriem.

Slaap

Bij een te korte tongriem kan de slaap sterk beïnvloedt worden doordat de tong de neiging heeft om naar achter in de keel te vallen tijdens de diepe slaap. De kwaliteit van de slaap lijdt hier enorm onder en vaak wordt er ook snurken of zwaar ademen bij het slapen opgemerkt.

Spraak

Restrictieve tong- en lipriemen zorgen ervoor dat de lip en/of de tong een beperkte bewegelijkheid heeft. Bepaalde klanken zijn dan moeilijk om uit te spreken en vaak is er zelfs spraakvertraging of een verlengde periode van ’babypraat’ bij het kind aanwezig.

Spanning

De tong is verbonden met zeer veel bindweefsel in het gelaat, de nek en het bovenlichaam. Indien er een restrictieve tongriem aanwezig is, kan dit spanning en pijn veroorzaken in het volledige bovenlichaam en zelfs hoofdpijn veroorzaken.

Het lijkt bijna absurd hoeveel dingen zo’n te strak, klein riempje onder de tong kan veroorzaken. Jammer genoeg bestaan er dan ook tot op vandaag de dag nog veel misvattingen over restrictieve orale weefsels. Veel artsen en zorgverstrekkers zijn niet getraind in het opsporen en diagnosticeren van te strakke tong- en lipriemen, waardoor er velen door de mazen van het net glippen, met alle (kop-)zorgen nadien.

Veelvoorkomende symptomen van een tong- en lipriem bij baby’s zijn:

E

Melk dat uit de mond druipt tijdens het drinken

E

Reflux-symptomen of veel teruggeven van melk

E

Hevige krampen

E

Trage gewichtstoename

E

Snurken of zwaar ademhalen

E

Winderigheid

E

Pijn tijdens de borstvoeding of een ondiepe aanhap

E

Klikkende of smakkende geluiden tijdens het drinken

Mijn dochtertje is een heel ander kindje geworden. Het huilen is van 80% naar 20% gegaan na de frenectomie. Het lijkt dat ze veel minder krampen heeft. Ze is veel rustiger en stukken vrolijker.

Mama van Vaeda, 9 weken oud

Onze behandelaanpak

deze niet gebruiken aub

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Intake

Op de eerste afspraak onderzoeken we de volledige mond van de baby. We kijken naar de bewegelijkheid en functie van alle weefsels en stellen medische en functionele vragen aan de ouders, via o.a. een vragenlijst, om zo een volledig beeld van de baby te verkrijgen.

Wanneer een frenectomie is aangewezen en gewenst is door de ouders, worden er al oefeningen gegeven die reeds enkele dagen voor de ingreep dienen uitgevoerd te worden bij de baby.
De afspraak voor de frenectomie-ingreep wordt dan ook meteen vast gelegd.

Frenectomie behandeling

De frenectomie behandeling wordt uitgevoerd door middel van een CO2-laser. Indien gewenst door de ouders, worden de plaatsen van de restrictieve frenula op voorhand verdoofd met een gel ter pijnstilling. De behandeling met de laser zelf duurt maar enkele seconden.

Vlak na de ingreep mag de baby meteen huid op huid bij de mama of de papa rustig knuffelen en drinken aan de borst of de fles.

Het is belangrijk om 3 volle weken na de behandeling stretchoefeningen uit te voeren, die aan de ouders worden getoond. Deze oefeningen dienen 5-6x per dag te worden gedaan om de wondes op een correcte manier te laten genezen en zo de beste resultaten te verkrijgen.

Nacontrole

We evalueren de weefels, wondjes en symptomen opnieuw 1 week na de ingreep. Dit is een moment waar we ook eventueel de oefeningen met de ouders wat bijsturen indien nodig.
Soms stellen we voor om de controle sneller dan 1 week te laten doorgaan bij baby’s waarbij er een enorm sterke restrictie aanwezig was, dit om alles extra goed te kunnen opvolgen.

Wanneer er bijkomende ondersteuning en evaluatie aan de orde is, plannen we nog een tweede controle in.

Multidisciplinair

We werken steeds multidisciplinair. De frenectomie-ingreep zelf is namelijk een belangrijk deel van de puzzel, maar is niet het enige puzzelstukje.

Intern in de praktijk werken Hanne als tandarts en Annika en Julie als gespecialiseerde vroedvrouwen en lactactiedeskundigen sterk zij aan zij ter behandeling en opvolging van de baby.

We adviseren steeds aan om een check-up door een gespecialiseerd osteopaat te laten uitvoeren voor en na de frenectomie. Dit om eventuele andere spanning in het lichaam van de baby op te sporen en te behandelen. (voor meer info over het belang van de osteopaat: bekijk zeker de veelgestelde vragen bij frenectomie kinderen)

Ook is het zeer nuttig om de aanhap op zowel de borst als de fles steeds te laten begeleiden door de (eigen) lactatiedeskundige vroedvrouw of prelogopediste. Een correcte aanhap, zuig- en slikmethode van de baby is cruciaal voor de symptomen aan te pakken en dus voor het welbevinden van de baby.

We werken samen met meerdere deskundigen en kunnen u steeds contactgegevens bezorgen indien gewenst.

Ik was stomverbaasd over de positieve impact van de frenectomie bij mijn zoontje. Hij slaapt zo veel beter, is gelukkiger, minder krampen, verslikt zich niet meer,… Eten is nu een plezier geworden i.p.v. een angstmoment. En hij blijkt een echte babbelaar te zijn. Zijn mond staat niet meer stil.

Hanne Pellens, mama van Alekzander 8m

Filmpjes voor stretchoefeningen

Veelgestelde vragen

deze niet gebruiken aub

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wordt mijn baby verdoofd voor de ingreep?

Deze keuze is volledig vrij aan de ouders, maar we raden het quasi steeds aan om een lichte lokale verdoving toe te passen. Enkel wanneer de baby kampt met bepaalde allergieën of bepaalde medische problemen zoals apneu of de neiging van de luchtweg om te vernauwen tijdens ontspanning of slapen, dan raden we lokale verdoving ten stelligste af.
De tandarts evalueert dit steeds bij de baby alvorens de eventuele verdoving wordt aangebracht.

De verdoving bestaat uit een soort gel die lokaal met een wattenstaafje wordt aangebracht op de plaatsen van de ingreep. Deze verdoving dient 5-10min in te werken alvorens de frenectomie.

De verdoving die we toepassen is geen narcose; enkel plaatselijke applicatie.

Zijn de stretchoefeningen na de ingreep echt nodig?

De stretchoefeningen na de ingreep zijn cruciaal en deze dienen 4-6x/d voor minstens 3 weken na de frenectomie uitgevoerd te worden. Indien deze oefeningen niet gedaan worden, zal er terug verkleving van de wondes optreden. Hierdoor zal de bewegelijkheid van de weefsels opnieuw beperkt worden en de resultaten sterk verslechteren.

Indien de stretchoefeningen goed uitgevoerd worden, zullen de weefsels in de lengte genezen, waardoor de vrijheid wordt behouden en een optimale functie van de tong en/of lippen kan verkregen worden.

Doen de stretchoefeningen pijn?

De eerst 3 dagen zullen de wondes nog behoorlijk gevoelig zijn en zullen de stretchoefeningen wel wat pijn veroorzaken. Dit kan opgevangen worden met pijnstilling (Perdolan). Na deze eerste dagen is het niet meer zozeer pijnlijk als eerder vervelend. De meeste baby’s zullen steeds huilen bij de stretchoefeningen omdat ze het niet fijn vinden om te doen, maar bedaren al weer snel nadat de oefeningen beëindigd zijn.

deze niet gebruiken aub

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat als mijn (tand)arts of zorgverstrekker zegt dat mijn baby een tongriem heeft, maar een andere (tand)arts of zorgverstrekker zegt van niet?

Tongriemen en lipriemen kunnen lastig zijn om ​​correct te diagnosticeren. Opleiding op dit gebied ontbreekt jammer genoeg vaak bij beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Het onderwerp wordt meestal niet of amper aangeraakt in tandheelkundige of medische scholen. Een (tand)arts of zorgverstrekker moet op zoek gaan naar aanvullende training en permanente educatie om op de hoogte te zijn van de nieuwste onderzoeken en diagnostische factoren.

Wij evalueren uw kind graag en geven u, als er een beperking is, ons behandeladvies. Vaak voelen ouders dat er iets niet klopt, zelfs nadat een andere zorgverstrekker hen heeft verteld dat er geen beperking is. Zij komen bij ons voor een second opinion en wij beoordelen het kind, stellen de beperking vast en geven behandeling. Nadat het kind de zorg heeft gekregen die het nodig heeft, is het probleem meestal opgelost. Helaas gebeurt dit scenario wekelijks in onze praktijk.
We werken er dan ook aan om zorgverleners meer en meer te informeren over de diagnosevorming van tong- en lipriemen en de effecten op de gezondheid als deze onbehandeld zouden blijven.

Kunnen de wondes bloeden na de ingreep?

Ja, de wondes kunnen lichtjes bloeden de eerste 2 dagen, maar dit stopt meestal spontaan. Heel soms wordt er een bloedvaatje geraakt bij het behandelen van een tongriem, waardoor dit iets meer kan bloeden. We geven dan aangepaste instructies aan de ouders voor de eerste 48u waardoor dit normaliter geen probleem vormt.

Indien er toch een duidelijke nabloeding zou optreden, dient er meteen telefonisch contact met ons opgenomen te worden. We behandelen dit indien nodig verder in de praktijk.

Kunnen de wondes in de mond ontsteken?

Het is belangrijk te letten op de handhygiëne bij de stretchoefeningen in de mond na de frenectomie. Je kan als ouder ervoor kiezen om goed aansluitende, medisch wegwerpbare handschoenen te dragen bij de oefeningen. Indien je zonder handschoenen werkt, dienen de handen steeds goed gewassen te zijn met zeep en de nagels kort geknipt te zijn alvorens de oefeningen in de mond bij de baby worden uitgevoerd. Gebruik nooit ontsmettingsalcohol op de handen alvorens in de mond te gaan bij de baby! Dit kan de wondheling vertragen en belemmeren. 

Indien deze instructies goed opgevolgd worden qua hygiëne, zullen de wondes normaliter niet ontstoken geraken.