Frenectomie/frenuloplastie Adolescenten en Volwassenen

Wanneer de diagnose van een te korte lip- en/of tongriem bij volwassenen en adolescenten pas wordt vastgesteld, zijn er al vele compensatiemechanieken in gang getreden door de jaren heen. De behandelaanpak is dan ook vaak uitgebreider en complexer dan bij kinderen en baby’s.

Wanneer u een vermoeden hebt van een tong- en/of lipriem, kan u steeds een intake-afspraak inboeken in onze praktijk. Alles wordt dan uitgebreid onderzocht en besproken. Net zoals bij baby’s en kinderen, wordt er bij volwassenen en adolescenten ook steeds een multidisciplinair behandelplan geadviseerd om zo tot de beste resultaten te kunnen komen.

Onze behandelaanpak

deze niet gebruiken aub

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hoe kan u een afspraak voor een intake in onze praktijk maken?

Wordt u naar ons doorverwezen ter evaluatie van een tong- en/of lipfrenulum? Dan kan u via het onderstaande protocol een intake-afspraak maken. 

Om uw afspraak zo vlot mogelijk te kunnen inboeken, vragen we u volgende gegevens door te mailen naar info@pellenshannetandarts.com

Het evaluatiedocument dient om symptomen op te sporen die te maken kunnen hebben met restrictieve orale frenula. 

Van zodra u al deze gegevens hebt doorgestuurd, zal u door onze praktijk gecontacteerd worden voor een afspraak in te boeken. Houd er rekening mee dat onze wachttijden behoorlijk lang zijn. We doen steeds ons best om u een zo vroeg mogelijke afspraak te geven.  

 

Intake

Wat kan ik verwachten tijdens het intake-consult van mijn kind?

Op de eerste afspraak wordt er een grondig onderzoek uitgevoerd van de volledige mond. Tandarts Hanne Pellens zal letten op de kaakontwikkeling, gezichtsontwikkeling, neusademhaling, lichaamshouding, en de anatomie en functionaliteit van de lippen en tong. Het volledige onderzoek zal relatief snel lijken te gaan, echter worden er op een korte tijdspanne vele punten geëvalueerd door de tandarts.

Na het onderzoek worden de bevindingen met u als ouder besproken en toegelicht.

Als een frenectomie/frenuloplastie geïndiceerd is en gewenst is, worden er al oefeningen gegeven die enkele dagen voor de ingreep uitgevoerd moeten worden. De afspraak voor de frenectomie/frenuloplastie wordt direct vastgelegd.

Frenectomie behandeling

De frenectomie/frenuloplastie behandeling wordt uitgevoerd door middel van een CO2-laser. De plaatsen van de restrictieve frenula worden op voorhand verdoofd met een gel ter voorverdoving. We laten de voorverdoving even inwerken en brengen dan via een klein prikje de diepere verdoving aan.
De behandeling met de laser zelf duurt maar enkele minuten.

Het is belangrijk om 3 volle weken na de behandeling stretchoefeningen uit te voeren, die aan u worden getoond. Deze oefeningen dienen 2-3x per dag te worden gedaan om de wondes op een correcte manier te laten genezen en zo de beste resultaten te verkrijgen.

Vlak na de ingreep mag er al meteen gegeten en gedronken worden. We raden aan om de eerste dag eerder lauwe of koude voeding en drank te nuttigen. De volgende dag mag er alles gegeten worden wat comfortabel voelt voor u.
De eerste 3 tot 7 dagen zijn de wondes nog behoorlijk gevoelig en mag er zeker pijnstilling gegeven worden indien gewenst.

Nacontrole

We evalueren de weefels, wondjes en symptomen opnieuw 1 week na de ingreep. Dit is een moment waar we ook eventueel de oefeningen met u wat bijsturen indien nodig.
Soms stellen we voor om de controle sneller dan 1 week te laten doorgaan bij patiënten waarbij er een enorm sterke restrictie aanwezig was, dit om alles extra goed te kunnen opvolgen.

Wanneer er bijkomende ondersteuning en evaluatie aan de orde is, plannen we nog een tweede controle in.

Multidisciplinair

We werken steeds multidisciplinair. De frenectomie/frenuloplastie-ingreep zelf is namelijk een belangrijk deel van de puzzel, maar is niet het enige puzzelstukje.

We raden steeds aan om een check-up door een gespecialiseerd osteopaat te laten uitvoeren zowel vóór als na de frenectomie/frenuloplastie. Dit om eventuele andere spanning in het lichaam van u op te sporen en te behandelen.

Het is tevens cruciaal om na de frenectomie/frenuloplastie te starten met oromyofunctionele therapie (OMFT) via een gespecialiseerd logopedist.
Doordat de weefsels al meerdere jaren te hard vast werden gehouden door de frenula, zullen er bij u steeds compensatietechnieken bij het uitgevoerd zijn geweest om ondanks deze restricties toch te kunnen functioneren.
Via OMFT na de frenectomie/frenuloplastie zal u de tong en lippen op een correcte manier leren gebruiken en zullen de compensatietechieken afgeleerd worden om zo optimale resultaten met een goede functie van de weefsels te kunnen verkrijgen.

In sommige situaties is er een aanvullende, preventieve, orthodontische behandeling aan te raden. Dit is via een ‘los’ beugeltje om de kaken te sturen in de groei. Wanneer er een tongriem aanwezig is worden de kaken onvoldoende gestimuleerd om goed te groeien (met vaak een kruisbeet tot gevolg). Hierdoor is er vaak te weinig plaats in de bovenkaak voor de tong om op een ontspannen manier in de mond te rusten. Een beugeltje stimuleert de groei van de kaken, waardoor de mondholte een voldoende grootte verkrijgt voor de tong en hierdoor preventief de ademhaling doorheen de neus bevordert wordt en de volwassen tanden meer kans hebben om correct en op een juiste stand door te breken.

We werken samen met meerdere deskundigen en kunnen u steeds contactgegevens bezorgen indien gewenst.

De impact van restrictieve tong- en lipriemen

Spraak

Tong- en lipriemen kunnen invloed hebben op vele aspecten van de spraak en articulatie met onder andere moeite met snel praten, stotteren, moeite met articuleren, over woorden vallen en zelfs de zangkwaliteit verminderen.

Voeding en vertering

Indien het voedsel in de mond niet goed fijn gemalen kan worden door een korte tongriem, wordt het moeilijker om dit goed te verteren. Ook worden tongriemen gelinkt met constipatie.

Invloed op de mond

Tong- en lipriemen kunnen invloed hebben op de tandstand en de mondhygiëne. Mensen met een tongriem nuttigen vaak meer tussendoortjes doorheen de dag, waardoor er sneller cariës (gaatjes in de tanden) kan ontstaan.

Slaap

Een tongriem kan ’s nachts zorgen voor snurken, een verminderde luchtwegtoevoer naar de keel en kan zelfs slaapapneu veroorzaken.
Minder zuurstofopname ’s nachts zorgt voor een verminderde slaapkwaliteit en een minder goed herstel van het lichaam.

Kaakklachten

Doordat de tong en lippen verbonden zijn met het bindweefsel in de mond en het kaakstelsel, kan dit tevens invloed hebben op het kaakgewricht en de kauwspieren.

Spanning en/of pijn in het bovenlichaam

De tong is sterk verbonden met het bindweefsel van het gelaat, de hals, nek en schouders. Een te korte tongriem kan leiden tot spanning en pijn in het bovenlichaam en kan zelfs hoofpijn in de hand werken.

Tandartsenpraktijk Hanne Pellens