MRA-therapie
MRA-therapie wordt toegepast bij patiënten die kampen met sociaal storend snurken en/of slaapapneu.
De term MRA komt van M: mandibulair (onderkaak), R: repositie, A: apparaat. Een MRA is met andere woorden een apparaat/beugel dat de onderkaak naar voren toe houdt (repositioneert) ’s nachts, dit om het snurken en/of de slaapapneu aan te pakken.
Indien u naar ons doorverwezen wordt met deze problematiek, kan u telefonisch of per mail een afspraak maken bij tandarts Hanne Pellens.
In onze praktijk wordt er enkel een MRA vervaardigd na een grondig onderzoek door een gespecialiseerd NKO-arts vooraf.
De NKO-arts onderzoekt namelijk eerst of een MRA al dan niet effectieve resultaten zou kunnen leveren bij de patiënt. Niet iedereen die snurkt of slaapapneu heeft is namelijk geholpen met een MRA.
De therapiemogelijkheden zijn steeds sterk individueel van patiënt tot patiënt. Vaak worden er dan ook extra onderzoeken via de NKO-arts geadviseerd, zoals een slaaponderzoek en eventueel een DISE-onderzoek om eventuele slaapapneu op te sporen en zo de beste, individuele therapiemogelijkheden uit te zoeken voor de patiënt.
Er bestaan verschillende type MRA’s. De tandarts kijkt bij het eerste onderzoek welk type MRA het beste bij de patiënt past.
Wordt u naar ons doorverwezen ter vervaardiging van een MRA? Dan kan u via het onderstaande protocol een intake-afspraak maken.
Om uw afspraak zo vlot mogelijk te kunnen inboeken, vragen we u volgende gegevens door te mailen naar info@pellenshannetandarts.com
- Uw volledige voor- en achternaam
- Uw rijksregisternummer
- Uw GSM-nummer
- Uw verwijsbrief
Indien u slaapapneu heeft, dient u deze onderzoeken naar ons door te sturen
- Het verslag van de polysomnografie (het slaaponderzoek)
- Het verslag van de slaapendoscopie
- Het voorschrift of het verwijsverslag van de NKO-arts
BELANGRIJK:
Er kan pas een MRA voor u als patiënt gemaakt worden wanneer de mond volledig op punt staat. Alle tanden dienen zich in een gezonde toestand te bevinden (geen cariësletsels, geen losse of gebarsten vullingen,…) en het tandvlees dient gezond te zijn (er mag geen tandsteen aanwezig zijn).
Om uw intake-afspraak bij tandarts Hanne Pellens zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, dient u een ondertekend verslag van uw eigen tandarts naar onze praktijk door te sturen. U kan hier een sjabloon terug vinden van een verslag dat uw tandarts kan ondertekenen voor akkoord.
Indien u dit verslag van uw eigen tandarts niet aan ons kan bezorgen, zal tandarts Hanne Pellens tijdens het intake-consult genoodzaakt zijn om, met de voorziene tijd, énkel een mondonderzoek uit te voeren. In deze situatie zal er onvoldoende tijd zijn om alle voorbereidingen te treffen voor uw MRA te vervaardigen. M.a.w. zal u dan nog eens later dienen terug te komen om alle afdrukken te nemen voor uw MRA. Deze latere afspraak zal mogelijks meerdere maanden later kunnen zijn.
Het is dus belangrijk dat uw mond reeds volledig op punt staat, alvorens u uw intake-consult bij tandarts Hanne Pellens heeft. Op deze manier kan u zo snel mogelijk verder geholpen worden met een MRA.