Frenectomie Baby’s
De behandeling van tong- en lipriemen vergt een multidisciplinaire aanpak, waarbij de meest optimale resultaten enkel gehaald kunnen worden in een teamverband met verschillende specialisaties.
Hieronder vindt u alle informatie terug over onze behandelwijze.
De impact van restrictieve tong- en lipriemen
Voeding
Door een ondiepe aanhap wegens restrictieve orale weefsels kan er veel lucht binnen gehapt worden, wat kan zorgen voor krampen en reflux bij de baby. Ook borstvoeding kan enorm pijnlijk zijn met een te korte tong- en/of lipriem.
Slaap
Bij een te korte tongriem kan de slaap sterk beïnvloed worden, dit doordat de tong de neiging heeft om naar achter in de keel/luchtweg te vallen tijdens de diepe slaap. De kwaliteit van de slaap lijdt hier enorm onder en vaak wordt er ook snurken of zwaar ademen bij het slapen opgemerkt.
Spraak
Restrictieve tong- en lipriemen zorgen ervoor dat de lip en/of de tong een beperkte bewegelijkheid heeft. Bepaalde klanken zijn dan moeilijk om uit te spreken en soms is er zelfs spraakvertraging of een verlengde periode van ’babypraat’ bij het kind aanwezig.
Spanning
De tong is verbonden met zeer veel bindweefsel in het gelaat, de nek en het bovenlichaam. Indien er een restrictieve tongriem aanwezig is, kan dit spanning en pijn veroorzaken in het volledige bovenlichaam en o.a. ook hoofdpijn veroorzaken.
Het lijkt bijna absurd hoeveel dingen zo’n te strak, klein riempje onder de tong kan veroorzaken. Jammer genoeg bestaan er dan ook tot op vandaag de dag nog veel misvattingen over restrictieve orale weefsels. Veel artsen en zorgverstrekkers zijn niet getraind in het opsporen en diagnosticeren van te strakke tong- en lipriemen, waardoor er velen door de mazen van het net glippen, met alle (kop-)zorgen nadien.
Veelvoorkomende symptomen van een tong- en lipriem bij baby’s zijn:
Melk dat uit de mond druipt tijdens het drinken
Reflux-symptomen of veel teruggeven van melk
Hevige krampen
Trage gewichtstoename
Snurken of zwaar ademhalen
Winderigheid
Pijn tijdens de borstvoeding of een ondiepe aanhap
Klikkende of smakkende geluiden tijdens het drinken
Mijn dochtertje is een heel ander kindje geworden. Het huilen is van 80% naar 20% gegaan na de frenectomie. Het lijkt dat ze veel minder krampen heeft. Ze is veel rustiger en stukken vrolijker.
Onze behandelaanpak
deze niet gebruiken aub
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Intake
Op de eerste afspraak onderzoeken we de volledige mond van de baby. We kijken naar de bewegelijkheid en functie van alle weefsels en stellen medische en functionele vragen aan de ouders, via o.a. een vragenlijst, om zo een volledig beeld van de baby te verkrijgen.
Wanneer een frenectomie is aangewezen en gewenst is door de ouders, worden er al oefeningen gegeven die reeds enkele dagen voor de ingreep dienen uitgevoerd te worden bij de baby.
De afspraak voor de frenectomie-ingreep wordt dan ook meteen vast gelegd.
Frenectomie behandeling
De frenectomie behandeling wordt uitgevoerd door middel van een CO2-laser. Indien gewenst door de ouders, worden de plaatsen van de restrictieve frenula op voorhand verdoofd met een kleine hoeveelheid lidocaïnegel. De behandeling met de laser zelf duurt maar enkele seconden.
Vlak na de ingreep mag de baby meteen huid op huid bij de mama of de papa rustig knuffelen en drinken aan de borst of de fles.
Het is belangrijk om 4 volle weken na de behandeling stretchoefeningen uit te voeren, die aan de ouders worden getoond. Deze oefeningen dienen 4x per dag te worden gedaan om de wondes op een correcte manier te laten genezen en zo de beste resultaten te verkrijgen.
Nacontrole
We plannen steeds minimum 2 follow-up afspraken in.
De eerste follow-up wordt ingepland 3 à 4 dagen na de ingreep. Tijdens deze korte afspraak worden puur de wondjes gecontroleerd. Indien er door ons wordt opgemerkt dat er een lichte verkleving van de wondjes begint te ontstaan, zullen de oefeningen (vaak lichtjes) bijgestuurd worden om deze zo optimaal mogelijk thuis te kunnen verder zetten.
Bij de tweede follow-up (7 à 8 dagen na de ingreep) evalueren we de wondjes, de symptomen en de functionaliteit van de weefsels opnieuw en sturen we bij waar nodig.
Wanneer er bijkomende ondersteuning en evaluatie gewenst of aan de orde is, plannen we nog een derde follow-up in na overleg met de ouder(s).
Multidisciplinair
We werken steeds multidisciplinair. De frenectomie-ingreep zelf is namelijk een belangrijk deel van de puzzel, maar is niet het enige puzzelstukje.
Intern in de praktijk werken Hanne als tandarts en Annika, Julie en Mieke als gespecialiseerde vroedvrouwen en lactactiekundigen sterk zij aan zij ter behandeling en opvolging van de baby.
We adviseren steeds om een check-up door een gespecialiseerd osteopaat te laten uitvoeren voor en na de frenectomie. Dit om eventuele andere spanning in het lichaam van de baby op te sporen en te behandelen. (voor meer info over het belang van de osteopaat: bekijk zeker de veelgestelde vragen bij frenectomie kinderen)
Ook is het zeer nuttig om de aanhap op zowel de borst als de fles steeds te laten begeleiden door de (eigen) lactatiekundige vroedvrouw of lactatiekundige prelogopediste. Een correcte aanhap, zuig- en slikmethode van de baby is cruciaal voor de symptomen aan te pakken en dus voor het welbevinden van de baby.
Indien uw baby’tje 6 maanden of ouder is en de voedingsmomenten met stukjes vaste voeding moeilijk verlopen, kan er steeds advies ingewonnen worden van een voedingsdeskundige gespecialiseerd in baby’s of prelogopedist.
We werken samen met meerdere deskundigen en kunnen u steeds contactgegevens bezorgen indien gewenst.
Natuurlijk blijft ook de arts van uw kind een belangrijke rol spelen in de algemene gezondheid van uw kind.
Ik was stomverbaasd over de positieve impact van de frenectomie bij mijn zoontje. Hij slaapt zo veel beter, is gelukkiger, minder krampen, verslikt zich niet meer,… Eten is nu een plezier geworden i.p.v. een angstmoment. En hij blijkt een echte babbelaar te zijn. Zijn mond staat niet meer stil.
Filmpjes voor stretchoefeningen
De stretchoefeningen dienen 3x/dag te worden uitgevoerd, dit voor 4 weken.
Filmpjes voor massageoefeningen
De massageoefeningen dienen 2x/dag te worden uitgevoerd, dit ook voor 4 weken.
Veelgestelde vragen
deze niet gebruiken aub
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Wordt mijn baby verdoofd voor de ingreep?
Deze keuze is volledig vrij aan de ouders, maar we raden het quasi steeds aan om een lichte lokale verdoving toe te passen. Enkel wanneer de baby kampt met bepaalde allergieën of bepaalde medische problemen zoals apneu of de neiging van de luchtweg om te vernauwen tijdens ontspanning of slapen, dan raden we lokale verdoving ten stelligste af.
De tandarts evalueert dit steeds bij de baby alvorens de eventuele verdoving wordt aangebracht.
Bij baby’s jonger dan 6 maanden kan een verdoving aangebracht worden via een lidocaïnegel die lokaal met een wattenstaafje wordt aangebracht op de plaatsen waar de ingreep zal plaats grijpen. Deze verdoving dient 2-3min in te werken alvorens de start van de frenectomie.
Bij baby’s ouder dan 6 maanden kan er nog een kleine hoeveelheid lidocaïne intramucosaal worden toegebracht na de applicatie van de lidocaïnegel. Dit zorgt ervoor dat de operatieplaatsen volledig verdoofd zijn en de baby helemaal geen pijn ervaart.
De verdoving die we toepassen is geen narcose; enkel plaatselijke applicatie.
Zijn de stretchoefeningen na de ingreep echt nodig?
De stretchoefeningen na de ingreep zijn cruciaal en deze dienen 4x/d voor minstens 4 weken na de frenectomie uitgevoerd te worden. Indien deze oefeningen niet gedaan worden, zal er terug verkleving van de wondes optreden. Hierdoor zal de bewegelijkheid van de weefsels opnieuw beperkt worden en de resultaten sterk verslechteren.
Indien de stretchoefeningen goed uitgevoerd worden, zullen de weefsels in de lengte genezen, waardoor de vrijheid wordt behouden en een optimale functie van de tong en/of lippen kan verkregen worden.
Doen de stretchoefeningen pijn?
De eerst 3 dagen zullen de wondes nog behoorlijk gevoelig zijn en zullen de stretchoefeningen wel wat last veroorzaken. Dit kan opgevangen worden met pijnstilling (Perdolan siroop). Na deze eerste dagen is het niet meer zozeer pijnlijk als eerder vervelend. De meeste baby’s zullen steeds huilen bij de stretchoefeningen omdat ze het niet fijn vinden om te doen, maar bedaren al weer snel nadat de oefeningen beëindigd zijn.
Mag ik als ouder de frenectomie-ingreep van mijn baby meevolgen?
We hebben een rustige ruimte waar de ouders met hun baby worden ontvangen, uitleg wordt gegeven, de mond van de baby nog eens wordt onderzocht en al dan niet verdoving wordt aangebracht op de weefsels. Wanneer iedereen er klaar voor is, nemen de ouders even kort afscheid van hun baby, zodat wij als behandelaars de ingreep in de behandelruimte kunnen uitvoeren. De ouders blijven in de rustige ruimte zitten, wachtend tot hun baby bij hun terug komt.
We doen steeds ons uiterste best om de tijd van de ingreep zo kort mogelijk te houden en brengen de baby altijd zo snel mogelijk terug naar de ouders.
We staan het nooit toe dat de ouders de ingreep bij hun baby zelf mee volgen. Hier hebben we meerdere redenen voor.
Als ouder ben je hét toevluchtsoord van jouw baby, waar het rust en warmte kan vinden om zich te troosten en te bekomen. Wanneer de ouder de ingreep mee komt volgen, ontstaat er sowieso veel stress bij de ouder, want een frenectomie is en blijft een ingreep. Deze spanning en stress bij de ouder pikt de baby automatisch op, waardoor hij/zij zich ook meteen meer gespannen gaat voelen en geen rust kan vinden wanneer hij/zij terug in de armen van de ouder terecht komt. Dit willen we absoluut vermijden.
Mama’s die borstvoeding geven, zullen tevens veel meer moeite hebben met hun productie wanneer ze de stress van de ingreep ervaren. Terwijl het juist zo belangrijk is voor de baby om vlak na de ingreep aan de borst te kunnen thuis komen voor troost en voeding.
We adviseren sterk om vlak na de ingreep jouw baby huid op huid te leggen. We raden daarom ook steeds aan om een dekentje mee te nemen, zodat de mama of papa klaar kan zitten om hun baby meteen bij hun te nemen, huid op huid na de frenectomie.
Wij als behandelaars leggen onze focus 100% op de baby tijdens de ingreep. Wanneer ouders in de behandelruimte zouden zijn, wordt er altijd, vaak onbewust, ook aandacht gevraagd voor de ouder. Deze aandacht kunnen we op dat moment niet geven aan de ouder, wat altijd voor een ongewenst spanningsveld zorgt wat niemand in de behandelruimte ten goede komt.
Veel mensen kunnen het aanzicht, het gevoel, de geur e.d. van een medische ingreep niet goed aan en kunnen al makkelijk onwel worden. Een ouder die zich, fysiek en/of psychisch overweldigd voelt door de ingreep, kan niet de stabiele rots zijn die hun baby’tje nodig heeft als steun en toeverlaat vlak na de ingreep.
Door al deze redenen en meer, hebben we het strikte beleid in de praktijk dat er nooit een ouder de ingreep zelf mee mag volgen.
Zoals eerder vernoemd, kan u op ons vertrouwen dat we goed zorg dragen voor uw baby’tje tijdens de ingreep en brengen we hem/haar zo snel mogelijk terug naar de ouders. Dit zal steeds alle partijen ten goede komen en zoveel mogelijk rust geven aan de baby.
deze niet gebruiken aub
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Wat als mijn (tand)arts of zorgverstrekker zegt dat mijn baby een tongriem heeft, maar een andere (tand)arts of zorgverstrekker zegt van niet?
Tongriemen en lipriemen kunnen lastig zijn om correct te diagnosticeren. Opleiding op dit gebied ontbreekt jammer genoeg vaak bij beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Het onderwerp wordt meestal niet of amper aangeraakt in tandheelkundige of medische scholen. Een (tand)arts of zorgverstrekker moet op zoek gaan naar aanvullende training en permanente educatie om op de hoogte te zijn van de nieuwste onderzoeken en diagnostische factoren.
Wij evalueren uw kind graag en geven u, als er een beperking is, ons behandeladvies. Vaak voelen ouders dat er iets niet klopt, zelfs nadat een andere zorgverstrekker hen heeft verteld dat er geen beperking is. Zij komen bij ons voor een second opinion en wij beoordelen het kind, stellen de beperking vast en geven behandeling. Nadat het kind de zorg heeft gekregen die het nodig heeft, is het probleem meestal opgelost. Helaas zien we dit scenario wekelijks in onze praktijk.
We werken er dan ook aan om zorgverleners meer en meer te informeren over de diagnosevorming van tong- en lipriemen en de effecten op de gezondheid als deze onbehandeld zouden blijven.
Kunnen de wondes bloeden na de ingreep?
Ja, de wondes kunnen lichtjes bloeden de eerste 2 dagen, maar dit stopt meestal spontaan. Wanneer een bloedvaatje verweven is met het restrictieve frenulum, zal het bloedvaatje tevens geraakt worden bij de ingreep, waardoor dit iets meer kan bloeden. We geven dan aangepaste instructies aan de ouders voor de eerste 48u waardoor dit normaliter geen probleem vormt.
Indien er toch een duidelijke nabloeding zou optreden, dient er meteen telefonisch contact met ons opgenomen te worden. We behandelen dit indien nodig verder in de praktijk.
Kunnen de wondes in de mond ontsteken?
Het is belangrijk te letten op de handhygiëne bij de stretchoefeningen in de mond na de frenectomie. Je kan als ouder ervoor kiezen om goed aansluitende, medisch wegwerpbare handschoenen te dragen bij de oefeningen. Indien je zonder handschoenen werkt, dienen de handen steeds goed gewassen te zijn met zeep en de nagels kort geknipt te zijn alvorens de oefeningen in de mond bij de baby worden uitgevoerd. Gebruik nooit ontsmettingsalcohol op de handen alvorens in de mond te gaan bij de baby! Dit kan de wondheling vertragen en belemmeren.
Indien deze instructies goed opgevolgd worden qua hygiëne, zullen de wondes normaliter niet ontstoken geraken.
Waar kan ik wetenschappelijk onderbouwde artikelen terug vinden over frenectomie?
Er is veel misinformatie terug te vinden op het internet. Het is daarom enorm belangrijk, wanneer u op zoek bent naar correcte informatie over frenectomie, u deze informatie op de juiste plaats gaat zoeken. Namelijk op databases waar er degelijke, wettenschappelijk onderbouwde artikelen terug te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld PubMed en dergelijke.
Op onze website kan u bij de menu ‘voor verwijzers’ al heel wat informatie terug vinden met links naar wetenschappelijke artikelen over restrictieve orale weefsels (lip- en tongriemen) en hun behandeling.
Hannah drinkt zoveel beter na de behandeling. De onthaalmoeder merkte meteen op dat ze veel rustiger is en de krampjes minder zijn. Daardoor gaan de dutjes overdag ook veel beter en duren ze vaak langer. We zijn super tevreden van de manier waarop alles verlopen is. We werden heel goed geïnformeerd op voorhand, maar ook als we achteraf met vragen zaten mochten we meteen langskomen.
Foutieve uitspraken over orale restrictieve weefsels
deze niet gebruiken aub
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Tongriemen veroorzaken maar zeer zelden problemen
We behandelen alleen als er sprake is van significante problemen met de kwaliteit van het leven en de aanwezigheid van een strikte beperking. Het is vaak een “gevoel” in plaats van een “blik”, hoewel sommige duidelijk zijn en door de hele kamer kunnen worden gezien! De meeste zorgverleners die baby’s controleren op een tongriem, zullen niet eens handschoenen aantrekken, maar eerder een tongspatel gebruiken. Sommigen die handschoenen aantrekken, beoordelen het verkeerd. Het moet worden gecontroleerd door van achter de baby te komen, twee wijsvingers onder de tong te gebruiken en op te tillen om de strakke fascia te voelen en te visualiseren.
Een beperking zal aanvoelen als een strakke gitaarsnaar of verkeersdrempel, zoals Dr. Kotlow suggereert. Hoe weten we dat dat de reden was voor de problemen van het kind? Omdat nadat we het de tongriem hebben behandeld via een frenectomie en de moeder borstvoeding of een flesje geeft, er al vaak meteen een verbetering van symptomen op te merken valt. Meestal blijven ze de week die volgt ook verder verbeteren, en die behandeling was de enige verklaring voor deze 180° ommekeer. Hetzelfde geldt vaak ook voor kinderen. Het enige dat gebeurde was de frenectomie van de tongriem, en het kind heeft meestal ineens nieuwe woorden, minder verslikkingen, betere slaap en een algehele verbetering.
Tongriemen kunnen aanzienlijke problemen van de kwaliteit van het leven veroorzaken, niet alleen bij baby’s, maar ook bij kinderen en zelfs volwassenen. Het veroorzaakt problemen met spraak (klanken als R, L, S, SH, TH, Z, spraakvertraging en andere), vaste voeding (stikken/verslikken, kokhalzen, kieskeurig eten, langzaam eten), slaap van slechte kwaliteit (rusteloos, snurken, knarsetanden), evenals nekspanning, schouderpijn en hoofdpijn bij volwassenen (en sommige kinderen).
Na de behandeling zijn meestal veel problemen opgelost, maar welke problemen specifiek worden opgelost verschillen van persoon tot persoon. Door oromyofunctionele therapie (hertraining van de tong) voor en na de frenectomie uit te voeren via een gespecialiseerd logopedist, kan het kind of de volwassene de grootste voordelen van de frenectomie ervaren.
De tongriem zal met de tijd uitrekken
Dat zou mooi zijn als het zich gewoon uitrekt, zodat we kunnen “afwachten”. Helaas is dit niet het geval. Het frenum is gemaakt van een dik weefsel van fascia (bindweefsel) dat zelf is gemaakt van dichte type 1 collageenbundels, die toevallig resistent zijn tegen uitrekken. Dus de meeste rek die je zou kunnen krijgen zou 1% zijn, maar het zal niet verdwijnen, beduidend uitrekken of veranderen in de loop van de tijd zonder een ingreep.
deze niet gebruiken aub
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Een posterieure tongriem bestaat niet
Wanneer een concept in de geneeskunde nieuw is, stuit het vaak op weerstand bij vele zorgverstrekkers. Dit dogma is een veel voorkomende bevinding in de geneeskunde. De meest voorkomende en heersende praktijkvoering op dit gebied (het negeren van een tongriempje en de effecten ervan) is over het algemeen niet de beste en wordt ook niet ondersteund door degelijke wetenschap.
Hoewel een tongriem niet altijd goed zichtbaar is en soms verborgen is onder de tong (en daardoor niet altijd makkelijk op te sporen is) kan dit toch vele effecten op het functioneren van de tong teweeg brengen. Het betekent niet dat als je iets niet meteen ziet, dat het niet bestaat.
Een posterieure tongriem zorgt ervoor dat de achterkant van de tong niet goed omhoog gebracht kan worden. Hierdoor wordt de normale golfbeweging bij eten en slikken belemmerd en kan de tong bij ontspanning niet volledig tegen het gehemelte aan rusten. Dit kan symptomen veroorzaken op o.a. de gebieden van spraak, voeding, vertering, slaap en ademhaling.
Een snelle knip met de schaar is genoeg
Hoewel een snelle knip, meestal vlak na de geboorte of binnen de eerste levensweken van de baby, met de beste bedoelingen van de arts wordt gedaan, is dit vaak een onvolledige ingreep. Met de schaar kan er namelijk met 1 enkele knip nooit al het bindweefsel dat de tongriem beslaat tot in de diepte worden weggehaald.
Er bestaat wel een techniek waardoor er met meerdere kleine knipjes al het restrictieve weefsel geleidelijk aan en heel precies kan behandeld worden. Gezien dit veel tijd in beslag neemt, dient deze techniek bij baby’s onder narcose te worden uitgevoerd.
De CO2-laser die wij in de praktijk gebruiken is veel sneller en bovendien ook zeer precies, waardoor we narcose bij de baby kunnen vermijden en toch een goede ingreep kunnen uitvoeren om de tong- en of lipriem te behandelen.
Verhalen van mama’s
“Toen we merkten dat ons zoontje Alexander moeite had met aanhappen, drinken en tongbewegingen, lieten we hem onderzoeken door een lactatiedeskundige (vroedvrouw) en een tandarts. Zij stelden vast dat hij een te kort tongriempje en een te strak lipbandje had, waardoor hij niet goed kon zuigen en slikken. Dit kon op lange termijn leiden tot problemen met de spraak, de tanden, de kaak en de mondgezondheid. Daarom besloten we om hem een frenectomie te laten ondergaan, een kleine ingreep waarbij de overtollige weefselbandjes onder de tong en boven de lip worden gelaserd.
We waren best zenuwachtig voor de operatie, maar gelukkig verliep alles vlot en professioneel. Alexander kreeg een plaatselijke verdoving en de ingreep duurde maar een paar minuten. Hij huilde even, maar werd al snel getroost door de vroedvrouw en kon daarna meteen weer drinken. We kregen duidelijke instructies mee voor de nazorg, zoals het masseren en rekken van de wondjes, het schoonhouden van de mond en het geven van pijnstillers indien nodig.
Na een paar weken zagen we een groot verschil. Alexander dronk veel beter en makkelijker, hij maakte meer geluidjes en hij was meer ontspannen en vrolijk. Zijn wondjes zijn mooi genezen en hij heeft geen last meer van bloedingen of infecties. We zijn heel blij dat we deze stap hebben gezet en dat we zo goed zijn geholpen door het team van Hanne Pellens. We hopen dat ons verhaal andere ouders kan inspireren of geruststellen die ook te maken hebben met een te kort tongriempje of een te strak lipbandje bij hun kindje.
Het is een kleine ingreep met een groot effect!”
“Toen we te horen kregen dat Karel zijn lip- en tongriempjes te strak waren, zaten we met heel wat vragen. Hij is nog zo klein, is de ingreep wel echt nodig?
Hanne nam ruim de tijd om al onze vragen te beantwoorden, de procedure uit te leggen en ons gerust te stellen.
Na de ingreep zag ze erop toe dat we de stretchoefeningen zeker onder de knie hadden zodat de wondjes goed konden genezen. Tijdens de daaropvolgende weken verbeterde Karel zijn aanhap en verdwenen zijn symptomen één voor één.
We zijn ontzettend blij dat we hier terechtgekomen zijn.”
“Mijn dochtertje Ella heeft een heel moeilijke periode gehad met veel huilen, hevige krampjes en teruggeven. Meerdere consultaties bij artsen gaven geen echte beterschap of duiding. Wanneer ik zelf online ben gaan zoeken, kwam de mogelijkheid van een tongriempje naar boven. Wanneer we dit echter bij de kinderarts en de arts van kind en gezin aanhaalde, werden we weg gelachen. Mijn moedergevoel bleef zeggen dat er iets niet klopte, waardoor ik op eigen initiatief toch een consult bij tandarts Hanne heb vast gelegd. Zij stelde wel effectief een te kort tongriempje en lipriempje vast. Er werd ons uitleg gegeven over de ingreep met oefeningetjes die we op voorhand moesten doen en de ingreep werd vast gelegd.
Het was allemaal heel spannend. De ingreep was gelukkig heel snel gedaan. De oefeningen waren behoorlijk pittig, maar we zijn goed ondersteund geweest en al onze vragen werden snel beantwoord. De eerste week was uitdagend met de oefeningen, maar omdat we zagen dat Ella steeds beter begon te drinken, veel minder begon te huilen (van gemiddeld 16u per dag naar 2/3-tal uurtjes op een dag) en minder last van krampjes had, was dat een zeer grote troost. De tweede week ging al stukken beter omdat Ella minder last had van de wondjes en ze steeds gelukkiger bleek te zijn en veel meer begon te lachen. Wat fijn om ons meisje zo te zien!
Nu 6 weken na de ingreep hebben we een compleet andere dochter. Het huilen is drastisch gedaald. Ella is veel vrolijker en lacht vaak. Ze ligt nu graag op haar buik, terwijl dit vroeger nooit goed lukte met veel gehuil. Ze kan nu soms op zichzelf een half uurtje op de speelmat liggen, vrolijk spelen en rondkijken, wat we voordien nooit voor mogelijk hadden gehouden.
Ik ben heel blij dat ik als mama mijn buikgevoel heb gevolgd. We zijn tandarts Hanne en vroedvrouw Julie enorm dankbaar voor de warme, lieve aanpak en om ons verder te hebben geholpen. Het is een wereld van verschil voor ons hele gezin.”
“Na weken van pijnlijke tepelkloven, een baby die veel te lang deed over de borstvoeding om zich voldaan te voelen en een heuse rollercoaster aan emoties werd steeds duidelijker dat ons dochtertje wel degelijk kampte met een te strak tongriempje- en lipbandje. Onze meid kon haar zuiggrip niet houden en moest steeds weer aanhappen.
In onze thuisprovincie Antwerpen vonden we geen mogelijkheid om een frenectomie via laser te laten uitvoeren. Gelukkig vonden we de tandartsenpraktijk van Hanne Pellens in Limburg. Toen ons dochtertje bijna 10 weken jong was werd bij haar de frenectomie met laser uitgevoerd. We werden heel goed geïnformeerd, voorbereid en begeleid. In de praktijk zelf op de dag van de behandeling was de omgeving en de begeleiding ook enorm rustgevend en ondersteunend. Meteen na het ingreepje voelde het voeden helemaal ‘anders’.
Veel aangenamer voor mij, maar ook ons kind dronk duidelijk beter en de voeding werd opmerkelijk korter. Sindsdien waren de ellenlange voedingen met een onverzadigde baby en veel pijn aan de borsten een feit van het verleden. Ylva kon na het herstel ook vlot leren drinken aan een flesje. Wat ze voordien echt niet kon.
Telkens we nu onze dochter haar tongetje zien uitsteken en vrij bewegen weet ik dat frenectomie de beste keuze was.”
“Tijdens het intake gesprek werden wij hartelijk ontvangen in een zeer ontspannen sfeer. Onze klachten werden meteen gehoord en serieus genomen. We werden uitgebreid geïnformeerd over wat we konden verwachten tijdens en na de ingreep.
De behandeling verliep vlot en alles gebeurde op het tempo van Otis. Er was voldoende tijd voorzien om Otis nadien nog te troosten en te voeden.
We zijn nu anderhalve maand na de ingreep en kregen ons vrolijk, goedlachs en ontspannen ventje terug. Otis drinkt veel beter, slaapt meer en heeft algemeen veel minder last van ongemakken. Voor ons was het een zeer aangename ervaring, een aanrader voor iedereen die met soortgelijke problemen kampt en die door andere zorgverleners soms niet worden erkend. Wij zijn nog steeds zo dankbaar voor de goede zorgen en opvolging en zullen de praktijk aan iedereen aanbevelen.”